Dramapedagogik och retorik

På en högstadieskola ska jag och min kollega påbörja ett Skapande skola-projekt som heter Retorik. På tre träffar ska vi ha övningar tillsammans med alla elever i klass 8 och vi ska träffas tre gånger. Min kollega och jag hade ett möte om vad vi ska fylla dessa tre undervisningstimmar med och listan blev lång. Hur gör man för att få de unga att våga stå i ljuset och framföra sina åsikter? Vi funderade mycket kring kroppsspråket, att vara medveten om sig själv i en grupp, hur man lösgör sig från gruppen och ställer sig i centrum. För en ung person kan detta kännas mycket jobbigt. I den åldern är man på väg att hitta sin egen identitet och sitt eget språk, och så är alla klasskamraterna närvarande när vi ska försöka få dessa individer att bryta sig loss från den identitet de börjat skapa kring sig. Kanske det är en bra känsla, kanske det är jobbigt att inte kunna komma ut ur sitt skal. Kanske man inte alls vill komma ut ur det.

Som dramapedagog är det mitt jobb att få de unga att växa, låta sina röster få höras, sina kroppar bli accepterade och att de blir både sedda och hörda. Och samtidigt att de också lyssnar på de andra. Och istället för att ha fördomar gentemot sig själva och för andra börja öppna upp för sin egen plats här i tillvaron.

Jag använder mig av olika tekniker, där jag försöker skapa ett förtroende till klassen. Ofta vill jag skapa ett ”gyllene kontrakt” där vi kommer överens om vad vi ska göra och hur vi ska göra detta, och framförallt vad vi ska undvika att göra och säga. Olika övningar mår bäst av att få ha det där ”gyllene kontraktet” påskrivet innan vi går igång med en övning, oavsett om det gäller  att gå runt på golvet och mingla samtidigt som alla säger ett ord, eller om vi ska göra någon statyövning, eller vad vi nu hittar på att göra. Förtroende är viktigt och dyrbart. Och det gäller för mig att inte belasta det med något som inte känns ok. Fingertoppskänsla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s