Isabellas Gudomliga Galenskap

Ensemble ur La Pazzia d’Isabella

Musikteaterföreställningen La Pazzia d’Isabella som uruppförs i Sverige. Förlagan till denna föreställning sattes upp i Genua 15 maj 1589 med Isabella Andreini i huvudrollen.

Denna föreställning är baserad på denna pjäs och hennes liv. Vi har skapat ett manus och nyskriven musik av Christofer Elgh som framförs av sopran och ensemblen bestående av Anna Paradiso (cembalo), Dan Laurin (flöjt) och Jonas Nordberg (luta).

Året är 1589. Ett bröllop har ägt rum och nu stundar festligheterna! Storhertig Ferdinando de Medici och hans brud Christine de Lorraine bänkar sig för att bli roade av Commedia dell’Arte-truppen Il Gelosi när de framför ett teaterstycke som handlar om ett annat kärlekspar: Isabella och Orazio. Det är kärlek med komplikationer, Orazio har lovat bort sig till en annan kvinna, Flaminia, som i sin desperation gick in i kloster som nunna. Isabella, har lämnat sitt hemland och sin tro för sin kärleks skull. I sin förtvivlan för att Orazio inte ska hålla sitt ord och fria till henne. Hon blir galen.